VAHVAA LVI- JA SÄHKÖALAN OSAAMISTA

Kirjoita teksti tähän

LÄMMITÄ KOTISI ILMAISELLA ULKOILMALLA

PYYDÄ TARJOUS ilmavesilämpöpumppu

MIKÄ ILMA-VESILÄMPÖ ON?
Ilma on täynnä auringon uusiutuvaa energiaa. Sitä on lämpöpumpulla helppo kerätä talteen tuomaan miellyttävän sisäilman myös talvella.

Ilma-vesilämpöpumpuissa kuumennetaan lämmitysvettä, joka johdetaan talon patteri- tai lattialämmitykseen tasaisen, miellyttävän lämpötilan saamiseksi. Siinä ilma-vesilämpöpumppu poikkeaa usein käytetyistä ilmalämpöpumpuista, joissa yleensä lämpöä puhalletaan yhden puhaltimen kautta yhdessä huoneessa.

 

MITEN ILMA-VESILÄMPÖPUMPPU TOIMII?
Energian keräämiseksi ilmasta tarvitaan jotain ilmaa kylmempää, kylmäainetta, johon lämpö siirtyy. Näin tapahtuu lämpöpumpussa, joka ilmavesilämmityksessä on siirretty ulos. Samassa ulkoyksikössä kompressori puristaa energian kasaan, jolloin lämpötila nousee riittävän korkealle lämmittämään lämmitysvettä. Lämpö tuodaan sisälle usein lämpöpumpun sisäisellä kylmäaineella, jolloin lämpöpumpun kylmäpiiri lopullisesti kootaan asennuspaikalla. Mutta yhtä usein lämmitysvesi lämmitetään valmiiksi ulkoyksikössä, jolloin asennuspaikalla ei tarvitse tehdä kylmäainetöitä.

Vaikka lämpöpumppu on ulkotiloissa, järjestelmän sydän on sisällä; Järjestelmää ohjataan sisäyksiköstä, johon usein on liitetty myös lämpimän käyttöveden varaaja ja lämmityksen jakoon tarvittavia osia. Sisällä on myös ilma-vesilämmityksen tarvitsema lisälämpö, sillä kovilla pakkasilla ilma-vesilämpöpumppu tarvitsee muuta lämmitystä tuekseen ja lämpöpumpusta riippuen yli 20 tai 25 asteen pakkasissa lämpöpumppu pysähtyy kokonaan. Uudisrakentamisessa ja lämmitystä kokonaan uusittaessa lisälämpö on yleensä sähköinen. Silloin, kun ilma-vesilämpöpumppu tuodaan energiansäästäjäksi öljylämmityksen rinnalle, öljykattila jää varmistamaan kovimpien pakkasten lämmönsaannin.

MIHIN ILMA-VESILÄMPÖ SOPII?
Ilma-vesilämpö sopii niin uudis- kuin korjausrakentamiseen pientalosta isoon kiinteistöön. Erityisen suositeltava ilma-vesilämpöpumppu on kohteissa, joissa tontille ei voi asentaa tai ei haluta maalämmön vaatimaa lämmönkeruuputkistoa tai porakaivoa. Erityisen hyvin ilma-vesilämpöpumppu sopii taloon, jossa olemassa oleva lämmitys halutaan säilyttää, mutta samalla lämmityskuluja halutaan pienentää merkittävästi ja helposti, sillä asennus on nopeaa. Ainoa edellytys on, että lämmitys on vesikiertoinen, yleensä patteri- tai lattialämmitys.

Ilma-vesilämpöpumpun käytössä on huomioitava sen asennuspaikka. Tuulinen paikka heikentää sen toimintaa. Laitteen edessä on oltava vapaata tilaa, jotta suorituskyky ei heikkene ja lähellä on sijaittava kondenssivedelle sadevesikaivo tms. Laitteen sijoitus on siten valittava tarkoin.

Ulkoyksikkö pitää ääntä käytössä, joten sitä ei suositella asennattavan makuuhuoneiden läheisyyteen. Eri laitteiden äänekkyydessä on merkittäviä eroja, joten laitteen valinnalla on yhtä merkittävä vaikutus kuin asennuspaikan valinnalla. Hyvä tiedon lähde on energiamerkintä, jossa kerrotaan laitteen äänitasosta.

Koska ilma-vesilämpöpumppu ei tuota ääripakkasissa lämpöä, tarvitaan toinen lämmönlähde, jonka on kyettävä tuolloin pitämään rakennus lämpimänä. Korjausrakentamisessa se voi olla vanha, käyttöön jätettävä lämmitys, joka jatkossa lämmittää käyttövettä, jotta lämmitys on toimintavalmis, kun kovimmat pakkaset saapuvat.

Lämmityksen ollessa kokonaan uusi, lisälämpö on lähes aina sähköinen. NIBEn ilma-vesilämpötuotepaketeissa on sähköinen lisälämpö valmiiksi mukana järjestelmässä.

Suurin osa ilma-vesilämpöpumpuista kykenee tuottamaan lämmityksen lisäksi sisätilojen viilennyksen.

 

PALJONKO ILMA-VESILÄMPÖPUMPPU MAKSAA?
Ilma-vesilämpöpumpun hintaan vaikuttavat luonnollisesti paitsi suorituskyky niin myös muut ominaisuudet. Premium- tason ilma-vesilämpöpumppu (esim. NIBE Polar) saavuttaa parhaimmillaan edullisen maalämpöjärjestelmän energiatehokkuuden. Parhaimpien laitteiden äänitaso on myös aivan eri luokkaa kuin halvimpien tuotteiden.

Ilma-vesilämpöpumpun hankinta on helppoa ja asennus nopeaa. Koska energiakaivoa ei tarvita, ei yleensä myöskään tarvita rakennusvalvonnalta toimenpidelupaa. Eikä pihalla tarvitse kaivaa muuta kuin tukeva alusta ulkoyksikölle. Ilma-vesilämpöpumppujärjestelmän kustannukset pysyvät kohtuullisina ja päästään nopeasti alemmilla energiakustannuksilla säästöihin.

MYÖS LÄMMITYSREMONTTIIN

 

Ilma-vesilämpöpumppuratkaisut ovat omiaan niin uuteen kuin vanhaan taloon. Esimerkiksi öljylämmityksestä ilma-vesilämmitykseen siirtyminen on todellinen ekoteko. Valtio on päättänyt tukea tätä.


Lue lisää tuesta >

Lataa oppaat